Terveellinen dippi on napostelun hyvä kaveri

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 27 Apr 2021

Terveellinen dippi on napostelun hyvä kaveri

Monesti terveellinen dippi on oivallinen vaihtoehto illanistujaisiin pienen napostelun kaveriksi. Dippi ohje kasviksille löytyy helposti eikä sen tekemiseenkään mene kauaa. Tottahan useammat haluavat napostella sipsejä sekä muuta suolaista, mutta nämä herkut voi joskus korvata paloitelluilla kasviksilla. Suolan määrä jää vähemmäksi eikä näiden napostelujen jälkeen ole lainkaan niin turvonnut olo. Hyviä dipattavia kasviksia ovat porkkana ja kurkku, mutta myös parsakaali ja paprika käyvät dippailuun.

Terveellinen dippi syntyy hetkessä ja niitä löytyy varmasti jokaisen makuun. Yksinkertaisimmillaan dipin voi tehdä kermaviilistä, balsamiviinietikasta, hienonnetuista yrteistä sekä sekaan aivan ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria. Tämä dippi on nopeasti tehty ja väitämme myös, että nopeasti syötykin, on se niin herkullista!

Miten muuttaa ruokailutottumuksia?

Monet meistä ovat tottuneet ystävien kanssa iltaa istuessaan nauttimaan pikkupurtavaa ja ottamaan kyytipojaksi hiukan olutta tai viiniä. Terveellinen ravinto sekä ruokailutottumusten muuttaminen ei aina ole yksinkertaista ja oikeastaan se onkin hyvä aloittaa pienin askelin. Vähitellen totuttaa itsensä uusiin makuihin ja lopulta huomaakin sen toimivan käytännössä paremmin.

Terveellinen dippi ja kasvikset ohjaavat juuri oikeaan suuntaan. Illasta voi nauttia, vaikka ei suolaista ja epäterveellistä söisikään. Paljon mukavampi herätä aamulla, kun ei ensimmäisenä huomaa olevansa suolan määrästä turvonnut. Lasi raikasta vettä vielä aamulla ennen kuin käy aamiaisen kimppuun ja siitä se päivä illanistujaisten jälkeen lähtee taas liikkeelle.

Helppo ja halpa dippiresepti

Oheiseen ohjeeseen voit lisätä määriä sen mukaan, miten paljon väkeä illanistujaisissa on. Ohje on laadittu siten, että siitä tulee 4 annosta. Seuraavia aineksia tarvitset:

• 1 purkki eli 200 g kermaviiliä (voi olla laktoositon)
• ½ rkl balsamiviinietikkaa
• ½ dl hienonnettuja yrttejä makusi mukaan esimerkiksi persiljaa tai basilikaa
• Ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
• Sekoita aineet keskenään ja dippi kasviksille on valmis

Hummus on hyvä vaihtoehto

Hyvä vaihtoehto dippinä on myös hummus. Sehän on kikherneistä valmistettu tahna, jossa on lisäksi valkosipulia, oliiviöljyä sekä seesaminsiementahnaa. Jos dippi ohje kasviksille ei nappaa, niin hummus on todella hyvä vaihtoehto myös dippailuun. Sopivasti maustettuna se sopii kasvisten kanssa erinomaisesti. Se on muuten saanut alkunsa Libanonista.

Helppo dippi ohje kasviksille on muunneltavissa mausteilla tai vaihtamalla kermaviili turkkilaiseen jugurttiin. Hunaja tuo siihen hauskan säväyksen, samoin pieni tilkka sitruunan mehua. Valkosipulia voi lisätä, jos on sen ystävä tai jopa avokadoa. Se tuo siihen jopa vähän lisäväriä. Persiljan lisäksi tilli on mainio mauste sekä monet muut. Yrttimausteilla saa dipit maistumaan joka kerran erilaiselta. Kannattaa kokeilla!