Tänään on 5. päivä helmikuuta ja vietämme Runebergin päivää. Runollisuus on päivän teema, ja siinä ohella tietysti myös kaikkien tuntema Runebergintorttu. Nykypäivänä Runebergin päivänä torttu on ottanut runollisuudesta vahvemman otteen. Artikkelissamme haluamme tuoda esiin hieman historiallista kantaa kyseiselle perinneherkulle, sekä tietysti jakaa loppuen lopuksi reseptin, miten niiden valmistaminen onnistuu.
Nuoremmasta sukupolvesta kaikki ei ole täysin perillä mistä koko päivä juontaa juurensa, sillä nykypäivänä kaikkien peruskoulujen luokilla ei käsitellä lainkaan Johan Ludvig Runebergin aikaansaannoksia. Otetaan tähän artikkelimme alkuun hieman taustatietoa, mistä Runebergin päivä on oikein saanut alkunsa ja kuka tämä mielenkiintoinen, jo edesmennyt runoilija oikein oli? 5. päivä helmikuuta vuonna 1804 Pietarsaaressa syntyi Suomen historialle merkittävä henkilö nimeltä Johan Ludvig Runeberg. Hän puhui äidinkielekseen ruotsia, mutta kansallisuudeltaan Johan oli Suomalainen. Työnsaralla monipuolinen Runeberg omisti professorin, toimittajan, opettajan ja runoilijan ammattinimikkeet. Johanin aikaansaamat työt kirjallisuuden saralla on vaikuttanut kovasti meidän suomalaisten kulttuuriseen taustaan ja kehitykseen. Häntä pidettiin ja pidetään yhä edelleen kotosuomemme kansanrunoilijana, tämän arvonimen Johan ansaitsi jo elossa ollessaan. Tämän lisäksi hänen ruotsiksi kirjoittamansa työt olivat iso vaikuttaja myös länsimaisen naapurimme Ruotsin kirjallisuudessa.
Runollisuus sikseen, keskitytään seuraavaksi itse herkkuun, nimittäin Runebergintorttuun. Johan Ludvig Runebergin puoliso, nimeltään Fredrika Runeberg on toiminut tämän leivoksen kehittäjänä. Johanin työskennellessä töidensä parissa, hän halusi jotain makean nälkäänsä. Vaimolta ei löytynyt kaapeista mitään erityisen makeaa, mutta hän halusi kuitenkin tukea miestään, jolloin hän valmisti hänelle tortun missä käytettiin korppujauhoja, vehnäjauhoja, keksinmurusia, mantelista omenahilloa ja erilaisia sokeripäällysteisiä koristeita. Tarina kertoo kuitenkin että Fredrika olisi ottanut Runebergintortulle mallia Lars Asteniuksen kehittämästä tortusta, joka kehiteltiin 1840-luvulla. Runebergin perheen jäämistöstä löytyi 1800-luvun puolivälistä oleva reseptivihkonen, missä leivoksen valmistusohjeet olivat. Nykypäivänä Runebergintortusta on lukuisia erilaisia variaatioita, mutta peruselementit ovat pysyneet jotakuinkin samanlaisena.
Nyt kun taustatiedot on kerrottu, on aika keskittyä itse olennaiseen, nimittäin Runebergintortun reseptiin. Nykypäivänä puhutaan koko ajan terveellisimmistä elämäntavoista ja siitä miten tärkeää oikeiden, terveellisten raaka-aineiden valitseminen on. Valmistammekin tänään hieman kevyemmän version näistä herkullisista leivonnaisista, takaamme että maku on ihan yhtä hyvä kuin hieman ”epäterveellisemmässä” versiossa. Viidentoista Runebergintortun valmistukseen tarvitaan raaka-aineiksi 3 munaa, 1,5 desiä fariinisokeria, 1,5 desiä vehnäjauhoja, 1,5 desiä korppujauhoja, desi mantelilastuja, 0,5 teelusikallista vaniljasokeria, 0,5 teelusikallista kardemummaa, 1,5 teelusikallista leivinjauhetta, 100 grammaa juoksevaa margariinia pullosta ja desi kermaviiliä. Lisäksi tarvitset vielä kostutukseen desin vettä, ruokalusikallisen sokeria ja kaksi ruokalusikallista vahvahkoa vadelmamehua. Kuorrutukseen käytetään suurin piirtein kaksi desiä vadelmahilloa sekä hieman sokerivesikuorrutetta.
Ensimmäisenä otetaan vatkain, laitetaan munat ja sokeri kulhoon jonka jälkeen ne vaahdotetaan. Sekoita kaikki kuivat ainesosat jauhojen kanssa ja kaada vaahdotetun muna/sokerin joukkoon. Lopuksi sekoita vielä valmiiksi sulatettu rasva ja kermaviili kulhoon. Tämän jälkeen voitele muffinivuoat ja lisää niihin korppujauhoja. Lisää taikina kaikkiin vuokiin tasaisesti ja painele teelusikalla jokaisen keskelle pieni monttu, lisää niihin pienet nokareet uuninkestävää marmeladia tai hilloa. Lämmitä tortut uunissa 200-asteessa keskitasolla noin 15 – 20 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin keltaisen pinnan. Lopuksi tortut kostutetaan sokerivedellä sivelemällä jonka jälkeen niihin lisätään pienet nokareet vadelmahilloa. Koristele vielä tekemällä sokerivesikuorrutteella valkoinen rengas hillon ympärille ja herkuttele!