Rahkapullat – kahvipöydän ikisuosikki

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 31 Oct 2016

Rahkapullat – kahvipöydän ikisuosikki

Vaikka joulu jo kolkuttelee ovella ja lunta jo satelee maahan, ei se tarkoita sitä, etteikö keittiössä voisi tuoksua perinteinen pulla! Itse asiassa sään kylmetessä on aivan normaalia haluta syödä lämmintä, paistettua tai haudutettua herkkua ja ruokaa, eikä esimerkiksi raikasta salaattia ja jäätelöä, joita syödäänkin enemmän kesällä. Tämä herkullinen resepti on pistetty testiin monta kertaa, ja sitä on muokattu aikojen saatossa juuri sopivaksi. Aloittelijankin on helppo leipoa kahvipöytään makoisia pullia tällä ohjeella.

Pistä siis uuni lämpimäksi ja leivo pellillinen herkullisia ja helppoja rahkapullia iltojesi ratoksi ja tee- tai glögimukillisen kaveriksi! Harmaa sääkin hälvenee ja mieli kirkastuu näiden herkkujen äärillä, ja jaksaa taas painaa räntäkelissä eteenpäin!

Pullataikina

• 2 1/2 dl maitoa
• 1 kanamuna
• 1 dl sokeria
• 1 tl kardemummaa
• 3/4 tl suolaa
• 1 pussi kuivahiivaa
• 6 dl vehnäjauhoja
• 100 g voita

Voiteluun

• 1 muna

Rahkatäyte

• 200 g maitorahkaa (maustamaton käy hyvin, toki voi kokeilla esim. sitruunanmakuista maitorahkaa eri makujen esiin saamiseksi)
• 1 kanamuna
• 1/2 dl sokeria
• 1 tl vaniljasokeria

Ohje

• Ota voi pehmentymään pöydälle. Kuumenna maito kattilassa kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja lisää joukkoon. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa taikinaan pehmeä voi.

• Kohota pullataikinaa liinan alla jossakin lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

• Vatkaa vispilällä täytteen rahka, muna ja sokerit keskenään.

• Vaivaa kohonnut taikina tasaiseksi ja jaa se noin 16 – 18 palaan. Pyörittele palat käden alla pulliksi ja nosta palat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Jätä tarpeeksi tilaa pullien väliin, etteivät ne uunissa tartu kiinni toisiinsa. Kohota vähintään 15 – 20 minuuttia liinan alla.

• Pyöräytä normaalin kokoisen juomalasin pohja jauhoissa ja paina lasilla pullan keskelle syvennys. Jaa täyte tasaisesti pullien päälle ja voitele pullien reunat munalla. Tämä on koko prosessin sotkuisin vaihe ja voit myös voidella pullien reunat munalla ennen, kuin laitat täytteet pullan päälle.

• Paista rahkapullia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Tässä myös vinkki astetta hankalampaan reseptiin, jos kiinnostaa!

Mitä mieltä olit ohjeesta? Olisi mukava kuulla mielipiteitä ja muiden versioita reseptistä!