Pizza on kaikkien herkkua

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 19 Apr 2015

Pizza on kaikkien herkkua

Buongiorno eli italiaksi Hyvää päivää! Viikonloppu on tuloillaan ja tänään haluamme recipe.fi artikkelissamme viedä sinut pizzojen ihmeelliseen maailmaan. Inspiroidu ja heittäydy viikonloppuna pizzojen valtakuntaan, vaihda jo rutinoituneita mielitäytteitä ja kokeile jotain uutta! Pizzan voi rakentaa tuhansilla eri tavoilla ja kaikilla meillä on omat mieltymykset täytteiden suhteen. Käytätkö normaalisti pizzan täytteinä kinkkua ja tonnikalaa? Ole spontaani ja kokeile vaikkapa juustoista yrttipizzaa tai käytä täytteinä tuoreita mereneläviä herkkuja! Tutustutaan seuraavaksi hieman pizzan perus ominaisuuksiin sekä sen mielenkiintoiseen historiaan niin maailmalla kuin suomessakin.

Pizza on italiaksi ”pittsa” ja kotisuomessamme sitä käytetään usein puhekielessä muodossa ”pitsa”. Yksinkertaistettuna pizza on ohut ja pyöreä leipä joka paistetaan erilaisissa uuneissa. Kiviuunissa paistettu pizza on useimmiten se paras vaihtoehto, sillä näin pohjasta tulee mukavan rapea. Pizzan päälle tulee lähes poikkeuksetta tomaattikastiketta sekä juustoa, näiden lisäksi käytetään useita erilaisia täytteitä. Täyte raaka-aineita voidaan käyttää useista eri kategorioista kuten lihaa, mereneläviä, sieniä, yrttejä, juureksia, hedelmiä, vihanneksia ja paljon muita. Aikojen myötä usea pizza on vakiinnuttanut nimensä omilla täytteillään, otetaan esimerkkinä vaikkapa kotimaassamme Kotipizzassa tunnettu ”Opera Special” joka koostuu pohjasta, tomaattikastikkeesta, kinkusta, tonnikalasta sekä salamista. Muita erittäin tunnettuja italialaisia pizzoja on esimerkiksi: Pizza Margherita johon tulee tomaattia, basilikaa sekä mozzarella juustoa, Pizza Bolognese, joka koostuu tomaatista, jauhenlihasta ja mozzarella juustosta sekä neljänä vuoden aikana tunnettu pizza nimeltä Pizza Quattro Stagioni, joka koostuu neljästä eri täytteestä mitkä on jaoteltu kukin omaan lohkoon pizzassa.

Historiaa pizzalla on vaikka muille jakaa, se juontaa juurensa jo Antiikin Kreikan ajalta Etelä-Italiasta. Kuuleman mukaan Pizza on saanut alkunsa jo 200-luvulla ennen ajan laskun alkua kun antiikin roomalainen valtiomies Marcus Porcius Cato vanhempi mainitsi kirjoittamassaan teoksessa Rooman historiasta ”litteästä kivillä paistetusta taikinapyörylästä, jossa on käytetty täytteenä oliiviöljyä, hunajaa ja yrttejä”. Tuohon aikaan Roomalaiset käyttivät hunajaa melkein kaikissa ruuissa. Toinen todiste pizzan alkuperästä on löydetty Roomalaisesta kaupungista nimeltä Pompeji. Kaupunkia kaivettaessa on löydetty erilaisia kauppoja jotka muistuttivat hyvin läheisesti pizzeriaa. Ajassa hieman eteenpäin mentäessä aina 1700-luvulle asti, pizza oli vakiinnuttanut asemansa jo Italiassa kun ihmiset käyttivät litteän leipänsä päällä jo tomaattia sekä muita erilaisia täytteitä. Tämän ansiosta pizzasta kehkeytyi Napolissa turistinähtävyys. Aluksi pizzoja myytiin ainoastaan kadulla olevista kojuista, mutta ensimmäinen aito pizzeria nimeltä Antica Pizzeria Port’Alba avattiin vuonna 1830. Pizza teki maanlaajuisen läpimurron heti toisen maailman sodan päätyttyä kun italialaiset jalkauttivat sen Yhdysvaltoihin jossa hetkeä myöhemmin perustettiin meidän kaikkien tuntema ketju nimeltä Pizza Hut.

Kotimaahamme suomeen pizza rantautui 1960-luvun alussa kun Haminaan perustettiin ensimmäinen pizzeria nimeltä Ravintola Giovanni. Sen perustaja oli Italialainen merimies ja keittiömestari jolla oli aiempaa kokemusta pizzan paistamisesta Yhdysvalloista. Giovanni valitettavasti lopetti toiminnan kahdenkymmenen vuoden toimintansa jälkeen, mutta se säilyy ikuisesti muistoissamme. 1960-luvun puolessa välissä perustettiin toinen pizzeria suomeen ja viisi vuotta tämän jälkeen pizzerioita alettiin perustamaan kuin sieniä sateella. Ensimmäinen vieläkin toiminnassa oleva pizzaravintola suomessa on Dennis joka perustettiin vuonna 1975. Kotipizza ketju sai alkunsa vuonna 1987 Rabbe Grönblomin aikaansaannoksena, nykyään se on koko pohjoismaiden suurin pizzeriaketju. Muita suomessa tunnettavia pizzaketjuja on muun muassa Pizza Hut, Rosso, Rax Buffet ja Pizza Express. Nykyään pizza on yksi maailman suosituimmista ruokalajeista joka ei ole mikään ihme, onhan se herkullista, eikä siihen kyllästy koskaan. Mikäli et jaksa viikonloppuna tehdä itse pizzaa, voit mennä kätevästi pizza-online.fi palveluun, maksaa pizzat etukäteen, ottaa lungisti sohvalla ja odottaa että ovikello soi. Herkullisia hetkiä!