Koska tyttärelläni on juuri todettu keliakia, on minun hyvin nopeasti pitänyt tutustua elämään gluteenittomien tuotteiden parissa. Onneksi nykyään gluteenittomia tuotteita on niin paljon ja niin helposti saatavilla, että tämä ei ole ollut juuri ongelma eikä mikään. Lisäksi monet gluteenittomat vaihtoehdot ovat aivan yhtä maukkaita kuin niin sanotut ’normaalit’ tuotteetkin, eivätkä ole hirveän paljon kalliimpiakaan.
Alla oleva mustikkapiirakan ohje on osittain omasta päästä keksitty, osittain olen ottanut ideoita netistä muilta gluteenittomilta leipojilta. Taikina on mitoitettu juuri täydelliseksi 26 – 28 sentin piirakkavuokaan.
Kaurainen ja gluteeniton mustikkapiirakka
Pohjaan:
• 125 gr voita tai sulatettua margariinia
• ¾ dl valkoista sokeria
• 1 kanamuna
• 2 rkl maitoa
• ½ dl vehnäjauhoa tai gluteenitonta jauhoseosta
• 4 dl gluteenitonta kaurahiutaletta (esim. Semperin gluteenittomat kaurahiutaleet käyvät tähän hyvin)
• 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
• 200 gr tuoreita tai jäisiä mustikoita (itse käytin tyttären kesällä poimimia mustikoita mökkimetsästä)
• 1 prk kermaviiliä
• 1 kanamuna
• ½ dl valkoista sokeria
• 1 tl vaniljasokeria
Ohjeet:
• Sulata rasva ja sekoita sulanut rasva sokerin kanssa. Lisää sekaan myös kanamuna ja maito ja vatkaa seosta, kunnes se on tasainen. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe, ja tämän jälkeen lisää tämä seos taikinaan ja sekoita niin kauan, kunnes taikina on tasainen. Taikina on pehmeää, eikä sitä tarvitse kauaa vaivailla. Jos et jaksa sekoittaa taikinaa kädellä, käy myös sähkövatkain tähän hommaan hyvin. Anna taikinan levätä noin kymmenisen minuuttia (kaurahiutaleiden täytyy turvota hieman).
• Voitele tai vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan, ja painele se jauhotetuin käsin tasaiseksi vuuan keskelle ja myös reunoille.
• Ripottele mustikat tasaisesti piirakkapohjan päälle.
• Seuraavaksi valmista täyte. Se on helppoa, laita vain kaikki täytteet ainekset kulhoon ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada täyte seuraavaksi tasaisesti pohjan ja mustikoiden päälle.
• Paista mustikkapiirakkaa uunissa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ovat saaneet hieman väriä. Reunat saattavat tuntua piirakan uunista ottamisen jälkeen hieman pehmeiltä, mutta ne kovettuvat jähmettyessään.
• Nauti vaniljajäätelön kanssa!