Maapähkinävoi

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 24 Jan 2018

Maapähkinävoi

Maapähkinävoista on viime vuosina noussut hittiruoka myöskin vegaanien joukossa, sillä se on laadukkaan rasvan lähde. Tätä on kuitenkin ollut olemassa kautta aikojen, mutta viime aikoina se on vasta päässyt trendien joukkoon superfoodskenessäkin. Tällä levitteellä on kuitenkin hieman ristiriitainen maine, sillä välillä sitä pidetään erittäin epäterveellisenä, kun taas toisinaan sitä pidetään jopa superfoodina.

Runsas kalorimäärä ja rasvan osuus

Se on ehdottomasti totta, että maapähkinävoi ei ole mitään kevyttä herkkua. Siinä on sataa grammaa kohden kaloreita jopa lähemmäs 600 kCal, ja rasvan osuus 100 grammassa on jopa 76 grammaa. Tätä ei siis tietenkään ole syytä nauttia suuria määriä, mutta pienissä määrin ja vaikkapa jopa päivittäin syötynä se on jopa terveellistä. Toki jos energiankulutus on erittäin suuri ja vaikkapa harrastat saannollisesti suuria määriä urheilua tai teet fyysistä työtä, voit luonnollisesti syödä enemmän lihomatta. Tämä on hyvinkin yksinkertaista matematiikkaa, ja pätee aivan yhtä lailla maapähkinävoihin. Ruoka-aineet ovat kuitenkin sisällöltään paljon muutakin kuin kaloreita, sillä oleellista on perehtyä myöskin eri tuotteiden erilaisin ravintoarvoihin.

Maapähkinävoin rasva on hyvänlaatuista

Kuten pähkinöissä ja siemenissä yleensä ottaen, rasva on hyvänlaatuista, tyydyttymätöntä rasvaa. Tämä on siis ravintosisällöltään huomattavasti terveellisempää kuin muut runsaasti rasvaa sisältävät tuotteet. Tähän on aina syytä kiinnittää huomiota, eikä sokeasti tuijottaa vain kalorien ja rasvan määrää. Ihminen on huomattavasti monimutkaisempi ravintoaineiden prosessoija. Keinotekoiset, geenimanipuloidut ja pitkälle prosessoidut ruoat eivät luonnollisesti kuulu ihmiskroppaan. Sen sijaan tulisi vaalia hyvänlaatuisia ja luonnonmukaisempia tuotteita, sillä näillä pysyy aineenvaihdunta ja suoliston toiminta myös paremmin kunnossa. Maapähkinävoi onkin siis paljon luonnonmukaisempi vaihtoehto, kuin vaikkapa keinotekoinen margariini. Kroppa tarvitsee tietenkin rasvaa, itse asiassa toiseksi eniten eri ravintoaineista, heti hiilihydraattien jälkeen. Ei siis kannata säikähtää maapähkinävoin suurta rasvan määrää. Tietenkään liikaa ja yli tarpeiden sitä ei ole syytä nauttia, mutta nykyaikainen rasvapelko on saanut ihmisten energian- ja ravintoaineiden tarpeen vääristymään erityisesti monen nuoren naisen mielissä.

Miten maapähkinävoita voisi käyttää?

Tätä hyvää levitettä ei ole useinkaan syöty Suomessa, vaan se on enemmän muiden Keski-Euroopan maiden, kuten Alankomaiden yleinen kulutustuote. Tätä voi tietenkin nauttia vaikkapa paahtoleivän päällä, mutta paahtoleipä ei sinänsä ole kovinkaan ravintoainerikas ratkaisu. Sen sijaan voit valita kevyemmän riisikakun sen tilalle, ja sipaista päälle maapähkinävoita. Voit pilkkoa vielä muutaman banaanisiivun päälle, ja herkullinen, terveellinen ja yksinkertainen lisuke vaikkapa iltapäiväkahvin kanssa on valmis! Maapähkinävoita voit käyttää myös vaikkapa monissa kakuissa voin sijaan. Vegaaniruokien joukosta löytyy monia herkullisia kakkureseptejä, joissa on käytetty maapähkinävoita.