Lisää potkua ruokaan!

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 18 Apr 2015

Lisää potkua ruokaan!

Maistuuko ruokasi aina tasapaksulta ja samalta? Eikö eineksestä löydy tarpeeksi makua eikä mielenkiintoa? Ratkaise tämä yleinen ongelma ja suosi tulisia tai hieman miedompia kastikkeita joita puhekielessä kutsutaan ”soosseiksi”. Niillä saat ruokaasi juuri sopivan vivahteen! Vaikka et olisikaan tulisen ruuan ystävä, oikeanlaisella kastikkeella saat makunystyrät väreilemään lehtien lailla myrskytuulessa. Rustailemassani artikkelissa haluan jakaa yleistietoa hieman tästä loistavasta lisäkkeestä ruokaan kuin ruokaan. Itse olen tulisen ruuan kova ystävä ja kaapista löytyy kymmeniä erilaisia kastikkeita, chilejä sekä muita erilaisia tulisia mausteita. Mausteista cayenne pippuri on ehkä lähinnä sydäntä, kyseessä on erittäin tulinen pippuri joka hivelee makunystyröitä hiljakseen luoden mukavan lämmön ja poltteen tunteen. Kastikkeista tulee pääasiallisesti käytettyä poppamies nimisiä tuotteita, ehdoton suosikki on Naga Jolokia niminen ”soossi”, joka on muuten aivan tautisen tulinen. Kyseessä on chilikastike joka on jopa kaksikymmentä kertaa tulisempi kuin kaikkien meidän tuntema tabasco, se sopii erityisesti kala- ja pataruokiin. Naga Jolokiaa olen myös usein käyttänyt erilaisten marinadien ja maustevoiden valmistuksessa, sillä pitäähän sitä potkua olla niissäkin!

Monet uskottelevat itselleen että tuliset kastikkeet ovat aina niin jyrkkiä, ettei niitä yksinkertaisesti voi käyttää ruuassa. Tamppaan tämän ajatusmaailman sen sileän tien, sillä kastikkeita on tuhansia erilaisia ja niiden tulisuus vaihtelee todella miedosta erittäin tuliseen. Erittäin miedot kastikkeet tuovat ruokaan makua, ei niinkään suussa polttavaa tulisuutta. Jos osaat käyttää oikeaa kastiketta oikeaan ruokaan, saat raaka-aineista enemmän irti!

Jalapenon ystäville suosittelen lämpimästi Poppamiehen ”Jalapeno Chilikastiketta”, itseltäni löytyy näitä kaapista useampi pullo, sillä tätä voi käyttää hieman ronskimminkin. Kyseessä on keskitulinen kastike josta ei makua ja miedohkoa tulisuutta puutu! Raikkaan hedelmäinen maku sopii erityisesti erilaisiin kalaruokiin ja salaatteihin. Vaikka et ehkä ihan heti uskokaan, tämä sopii mainiosti myös hernekeittoon! Kutsu toverit kylään, pyöräytä hernekeitto ja lisää Jalapeno soosseja, uskomaton yhdistelmä! Tulisuutta tässä kastikkeessa on juuri sopivasti, potkii hieman mutta ei peitä muita makuja, lisäksi jalapenon ominaismaku on saatu kiteytettyä tähän erittäin hyvin!

Mikäli olet valmistamassa hampurilaisia tai erilaisia liharuokia ja haluat lisätä hieman makua ja potkua, käytä ehdottomasti Poppamiehen savuchili kastiketta. Tämä keskitulinen soossi on saanut loistavan makunsa savustetuista chileistä ja siinä on lisänä roima annos valkosipulin makua. Itse henkilökohtaisesti kuvaisin tätä kastiketta kolmella eri sanalla: Lempeä, arominen ja savuinen – Nam! Poppamiehen savuchili kastikkeesta saat tehtyä myös erittäin makoisan marinadin vaikkapa porsaankyljyksille tai kanalle. Niin, ja ei unohdeta pizzaa! Pizzapohjaanhan valellaan aina tomaattikastiketta, heitä loraus tätä soossia niin lätty saa aivan uutta eloa.

Kerronpa vielä tähän loppuun pienen tietoiskun tutkimuksesta liittyen tulisien kastikkeiden ja miehien testosteronitasoon. Hetki sitten Grenoblen Yliopisto teetti tutkimuksen missä puitiin onko tulisien soossien käyttö yhteydessä miesten testosteronien tasoon. Kerrataanpa vielä pikaisesti mitä testosteroni on, ettei tämä hauska tutkimustulos tuota vaikeuksia ymmärtämisessä. Kyseessä on hormoni jonka määrä vaikuttaa miehen riskinottoon ja seksuaalisiin haluihin. On erittäin mielenkiintoista, että tutkimuksessa koettiin positiivisia tuloksia. Tutkimuksessa hieman yli 110 Ranskalaista miestä laitettiin pöytään perunasoseen sekä tulisen kastikkeen kera. Ne jotka päättivät käyttää tulista kastiketta, omasivat ruokailun jälkeen suuremman testosteronitason. Tutkimuksen tulokset ovat kuitenkin vasta alustavia ja samoja testejä on tehty myös rotilla, jolloin tulokset ovat olleet positiivisia. Jäädään odottelemaan jatko-tutkimuksia ja mahdollista varmistusta siitä että miehien todellakin kannattaa suosia tulisia kastikkeita!