Tuliset kastikkeet

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 04 Aug 2021

Tuliset kastikkeet

Tuliset kastikkeet antavat ruoalle kunnolla potkua ja saattavat viedä sen aivan uusiin sfääreihin. Jos olet kyllästynyt suomalaisen keittiön perinteisiin mausteisiin, kuten mustapippuriin ja suolaan, ruokaa voi ehostaa lisäämällä tulisista chileistä tai jalapenoista tehtyjä kastikkeita. Riippuen aina ruokalajista tulinen kastike saattaa olla jopa keskeinen osa sitä. Esimerkiksi aasialainen tai meksikolainen keittiö ilman tulisia kastikkeita on kuin hernekeitto ilman lihaisia sattumia.

Tuliset kastikkeet tuovat makua ruokaan

Tulinen kastike kanalle on mainio lisä silloin, kun haluat mausteisuutta ruokaan. Kanan kanssa sopivat mainiosti kaikenlaiset chilikastikkeet, sillä onhan kana erittäin suosittu proteiininlähde esimerkiksi Aasiassa. Kanaruokiin voi lisätä tulisuutta esimerkiksi perinteisellä tabascolla, jota löytyy helposti lähes kaikista kaupoista. Myös perinteinen green curry tai muut thaimaalaisen keittiön herkut sisältävät tulisia kastikkeita ja kanaa.

Yksi yleinen tulinen kastike kanan kanssa on makea chilikastike. Usein ne eivät ole tulisimmasta päästä, joten ne sopivat mainiosti erityisesti sellaisille ihmisille, jotka eivät paljon tulista ruokaa syöneet. Kun valitse uutta tulista kastiketta, kannattaa aina yrittää ottaa selvää, kuinka tulinen se on. Varsinkin aloittelijoiden on hyvä valita vähemmän tulisia vaihtoehtoja.

Tulinen kastike kanalle Intian keittiöstä

Tuliset kastikkeet ovat laajalti käytössä intialaisessa keittiössä, sillä onhan maa tunnettu laajoista chiliviljelmistä ja tulisesta ruokakulttuurista. Usein juuri lämpimissä maissa suositaan tulisia ruokia, koska ruoan tulisuus auttaa viilentämään kehoa. Kun syö tulista ruokaa, keho luulee oman lämpönsä olevan korkeampi kuin oikeasti. Tästä johtuen se alkaa viilentämään kehoa, ja tukalan kuuma ilmasto tuntuu ihmisestä tämän jälkeen miellyttävämmältä.

Intiassa tuliset kastikkeet kuuluvat lähes joka ruokaan. Tulisimpia ruokia ovat esimerkiksi Chicken Tikka Masala ja useat eri curryruoat. On tärkeää huomata, että Intiassa ruoan tulisuutta loivennetaan maitotuotteilla. Monet kastikkeet tehdään jogurttiin, joka tekee ruoan tulisuudesta vähemmän hyökkäävää. Samoin lassit ovat maitopohjaisia juomia, joita voi nauttia pääruoan ohessa.

Vedonlyöntiä ja tulista ruokaa

Viikonloppuisin on mukava rentoutua hyvä ruoan ja urheilun parissa. Jos olet esimerkiksi urheilun ystävä, vedonlyönti on varmasti lähellä sydäntäsi. Otteluita ja urheilutapahtumia seuratessa voi samalla nauttia hyvästä ruoasta, mikä tekee viikonlopusta täydellisen. Tuliset kastikkeet yhdistettynä vaikkapa grilliruokaan on monien heikko kohta. Monenlaiset tuliset soseet tuovat mukavasti makua grilliruokiin, ja voikin hyvällä omatunnolla sanoa, että ne ovat jopa kuin luotuja toisilleen.

Hyvä grilliruoka saattaa mennä kuitenkin pilalle, mikäli kastikkeeksi on valikoitunut liian tulinen vaihtoehto. Tulisten kastikkeiden kohdalla on hyvä muistaa, ettei niiden syöminen ole kilpailua. Scovillen asteikko kertoo hyvin pitkälle sen, kuinka tulinen kastike on. Jokaisen kannattaa valita itselleen sopivan tulinen kastike, jotta syömisestä ei tule liian tuskallista.

Tuliset kastikkeet suomalaiseen arkiruokaan

Lisää potkua ruokaan saa helposti chilien ja jalapenojen avulla. Monia suomalaisia ruokia voi hieman ehostaa tulisilla kastikkeilla. Hyvä esimerkki lähes kaikkeen sopivasti kastikkeesta on sriracha-kastike, joka on kasvattanut suosiotaan tasaisesti suomalaisten keskuudessa. Kyseessä on yleensä miedon tulinen kastike, jolla voi käytännössä korvata ketsupin. Sitä voi laittaa aina makaronilaatikosta kanankoipiin ja ruoka maistuu aina hyvältä.

Mikäli tykkäät kesäisin grillata nuotiolla järven rannalla tai grillata omalla terassilla, monet tuliset kastikkeet sopivat mainiosti esimerkiksi makkaran kanssa. Lisäksi on olemassa tulisia ketsuppeja ja sinappeja, joihin on lisätty hieman chiliä lisämaun vuoksi.

Tuliset kastikkeet tuovat uutta ilmettä perinteisiin ruokiin. Jos olet tottunut maustamaan ruokasi mustapippurilla, suolalla, valkosipulilla ja vastaavilla perinteisillä mausteilla, kannattaa joskus kokeilla myös tulisia kastikkeita. Jos olet vasta aloittamassa tutustumista tulisuuteen, kannattaa varata vierellä maitolasi ja vaikka jogurttia. Ne auttavat parhaiten tulisuuden sammuttamiseen, mikäli kastiketta pääsi lipsahtamaan liian paljon omaan annokseen.