Monipuoliset naudanlihakääryleet

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 02 Mar 2021

Monipuoliset naudanlihakääryleet

Naudanlihakääryleet ovat loistava vaihtoehto niin arki- kuin jopa viikonloppuruoaksikin. Ne ovat sekä täyttäviä että herkullisia. Lisäksi niitä voi helposti yhdistellä erilaisten lisukkeiden kanssa entistä monipuolisemmaksi ateriaksi. Lihakääryleet maistuvat usein koko perheelle ja niitä voi syödä yhtä hyvin niin perheen kuin ystävienkin kesken tai miksi ei vaikkapa juhlaruokanakin. Lue mitä nämä lihakääryleet ovat ja kuinka niitä tehdään!

Naudanlihakääryleet monella tavalla

Naudanlihakääryleiden tekemiseen on useita tapoja. Esimerkiksi täytetyt naudanlihakääryleet uunissa tai haudutettuna ovat loistava vaihtoehto. Kääryleisiin käytetään naudan sisä- tai paahtopaistia. Kasarissa valmistettuna ne nuijitaan ohuiksi, jonka jälkeen niiden päälle asetetaan täytteet ja esimerkiksi jauhettua mustapippuria sekä suolaa. Lihat täytteineen rullataan ja kiinnitetään cocktailtikuilla. Sen jälkeen ne ruskistetaan kasarissa molemmilta puolilta. Kasariin lisätään vesi ja mausteet ja rullat haudutetaan rapeiksi.

Rulliin voi laittaa täytteitä oman maun mukaan. Niitä voivat olla esimerkiksi luumut, aurinkokuivatut tomaatit, pekoni, yrtit, sipuli tai Aura-juusto. Rullien valmistumisen jälkeen niiden pariksi voi tehdä kastikkeen. Esimerkiksi sinapilla maustettu ja suurustettu kermakastike on herkullinen vaihtoehto. Kastiketta ja täytteitä voi kuitenkin vaihdella oman maun mukaan. Muista maistaa kastikkeen makua välillä ja lisää tarvittaessa mausteita.

Täytetyt naudanlihakääryleet uunissa

Naudanlihakääryleet valmistuvat helposti myös uunissa. Tällöin ne voi tehdä pinnan paistamiseen saakka samaan tapaan kuin kasarissa valmistettavat lihakääryleet. Tämän jälkeen kääryleet kuitenkin nostetaan uunivuokaan. Ruokakerman voi lisätä tässä vaiheessa paistinpannulle. Sekaan kannattaa lisätä myös vettä ja lihaliemikuutio tai pari. Kun lihaliemikuutiot ovat sulaneet, seos kaadetaan uunivuokaan kääryleiden päälle. Kääryleitä paistetaan noin tunti 175 asteisessa uunissa.

Naudanlihakääryleet uunissa tai kasarissa valmistettuna ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat yhteen niin kasvisten, perunamuusin, riisin kuin pastankin kanssa. Uuniin voi myös laittaa paistumaan yhtä aikaa lihakääryleiden kanssa uunikasviksia, jotka ovat valtavan herkullisia esimerkiksi yhdessä naudanlihakääryleiden ja perunamuusin kanssa.

Naudanlihakääryleet sopivat joka tilanteeseen

Naudanlihakääryleet ovat monien ruoka-aineiden kanssa yhteensopivia, joten kääryleannoksista saa hyvin vaihtelevia vaihtelemalla lisukkeita tai vaikkapa lihakääryleiden täytteitä. Esimerkiksi urheiluiltaan voi valita lisukkeiksi helposti syötäviä lisukkeita kuten ranskalaisia. Olipa illan teemana sitten vaikkapa jääkiekko tai UFC, lihakääryleet ja ranskalaiset kruunaavat sen varmasti. Ranskalaiset voi valmistaa lisukkeiksi esimerkiksi uunissa, airfryer-keittimellä tai rasvakeittimellä. Ranskalaisten lisäksi myös esimerkiksi lohkoperunat ovat loistava lisä naudanlihakääryleille.

Naudan jauhelihasta, puuroriisistä ja kaalista valmistetut kaalikääryleet ovat myös loistava vaihtoehto arkiruoaksi. Ne antavat myös mukavaa vaihtelua, jos pelkät naudanlihakääryleet kyllästyttävät. Vaihtelua saa myös valmistamalla liharullat esimerkiksi italialaisittain italialaisten mausteiden ja pastakastikkeen kanssa tai valmistamalla naudanlihakääryleet tomaattikastikkeessa. Täytteeksi voi laittaa vaikkapa parmesaania ja tuoreita yrttejä.

Naudanlihakääryleet eksoottiseen tyyliin

Naudanliha kuuluu monen maan ruokakulttuuriin. Siksi naudanlihakääryleistä voi luoda helposti myös erilaisia ruokakulttuurielämyksiä. Esimerkiksi maltalainen ruokakulttuuri on hyvin herkullinen ja tarjoaa hieman erilaisia makuelämyksiä suomalaiseen ruokakulttuuriin verrattuna. Bragioli on maltalainen naudanlihakääryle, jossa kääryleet täytetään pekonilla, kovaksi keitetyillä kananmunilla, yrteillä ja mausteilla. Rullat haudutetaan joko punaviinissä tai tomaattikastikkeessa.

Naudanlihakääryleisiin saa erilaisia kansainvälisiä makuelämyksiä myös valitsemalla tietyn ruokakulttuurin valmiin mausteseoksen ja täyttämällä rullat kyseisen maan tyypillisillä vihanneksilla ja yrteillä. Yhdistä sen jälkeen naudanliharullat sopiviin kastikkeisiin ja lisukkeisiin niiden täytteiden mukaan.

Naudanlihakääryleet ovat siis valtavan monipuolinen ja herkullinen ruokavaihtoehto melkeinpä mille tahansa aterialle arjesta juhlaan ja peli-iltoihin saakka. Niistä saa luotua melkein loputtomasti erilaisia ateriakokonaisuuksia vaihtelemalla mausteita, täytteitä, kastikkeita ja lisukkeita. Kääryleisiin saa siis helposti vaihtelua, jonka vuoksi niihin ei myöskään kyllästy helposti. Kokeile naudanlihakääryleitä vaikka jo seuraavalla aterialla omilla suosikkitäytteilläsi!