Maltalainen ruokakulttuuri

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 01 Oct 2015

Maltalainen ruokakulttuuri

Maltalainen ruokakulttuuri on viehättävä sekoitus paikallisten ihmisten sekä saaren monien valloittajien ja sitä hallinneiden maiden ruokakulttuuria. Tämä erilaisten kulttuurien sekoitus tuo maltalaiseen keittiöön monia erilaisia ja monipuolisia vivahteita eri puolelta Välimerta. Koska Malta on saarivaltio, on ymmärrettävää, että maltalainen keittiökulttuuri pohjautuukin kalastuksesta ja paikallisesta tuotannosta saatuihin raaka-aineisiin. Maltalla on perinteisesti suosittu paikallisia ja tuoreita raaka-aineita resepteissä, yksinkertaisine mutta samalla värikkäinen vivahteineen. Maltalainen keittiö ei suuremmin hienostele, samoin eri vuodenajat vaikuttavat siihen, mitä raaka-aineita on saatavilla. Monissa ruuissa on vaikutteita esimerkiksi sisilialaisesta, italialaisesta, espanjalaisesta tai englantilaisesta ruokakulttuurista. Aikoinaan pääruokana oli aina kalaa, lihaa oli yleensä tarjolla vain suurempina juhlapäivinä. Nykyisin pieniruokaisen kannattaa varautua siihen, että maltalaiset annokset ovat valtavia ja moni ei pysty syömään kaikkea kerralla. Mutta ei huolta, Maltalla osan ruuasta jättäminen lautaselle ei ole loukkaus, vaan merkki siitä, että annos oli tarpeeksi suuri.

Maltalaisia suosittuja ruokalajeja ja välipaloja

Hob-biz-zejt on paikallinen hyvin suosittu (niin paikallisten kuin turistien keskuudessa) pikkunaposteltava. Siinä viipale maltalaista rapeakuorista leipää (joka muuten on hyvin samanlaista suomalaisen kotileivotun hiivaleivän kanssa) kastetaan tai voidellaan oliiviöljyllä. Tämän jälkeen leivän pintaan hierotaan kypsää tomaattia ja kokonaisuus täydennetään tonnikalalla, anjoviksella, oliiveilla, sipulilla, tomaatilla ja niin edelleen, syöjän mieltymysten mukaisesti.

Pastizzi on maltalainen leivonnainen jossa taikinakuoren sisällä on yleensä ricotta-juustoa tai herneistä tehtyä sosetta.Molemmat veriot ovat vasin maukkaita, mutta linjoistaan huolta pitävien kannattaa olla varovainen, sillä kalorimäärä pastizzeissa on melkoinen ja saattaa tulla yllätyksenä monille.

Fenek eli kani/jänis on maltalainen kansallisruoka. Jänistä syödään eri valmistustavoilla, tavallisimpina paistettuna, tomaattikastikkeessa tai punaviinissä haudutettuna, spagetin ja tomaattikastikkeen kera tai jopa leivottuna piiraseen. Maltalla on jopa jänisruokiin erikoistuneita ravintoloita, joihin raavaat maltalaiset miehet tapaavat kokoontua fenekin ja oluen merkeissä.

Kalaruuista voi mainita kalakeitto aljottan, joka on kalakeitto maustettuna tomaatilla, riisillä ja valkosipulilla. Keitto on erinomainen niin alku- kuin pääruokana. Yksi maltalainen suosikkikala on lampuki (eli dorado tai havajilaisittain mahi-mahi). Kyseistä kalaa saa todella tuoreena suoraan kalastajilta Marsaxlokkin kalatorilta. Suosituin tapa syödä lampukia on paistettuna tomaatttikastikkeessa. Muita suosittuja kaloja ovat meriahven, harjus, tonnikala, miekkakala sekä muista merenelävistä mustekala ja kalmari.

Bragioli eli beef olive on maltalainen erikoisuus, jossa naudanlihakääryleet täytetään pekonilla, yrteillä, muilla mausteilla ja kovaksi keitetyillä kananmunilla. Kokonaisuus haudutetaan punaviinissä tai tomaattikastikkeessa.

Tässä pikakatsaus maltalaiseen ruokaan ja toivottavasti lukija pääsevät kokeilemaan näitä herkkuja!