Piristä päivää itsetehdyillä sämpylöillä

post thumb
Ruokakulttuuri
by Niina/ on 27 Mar 2017

Piristä päivää itsetehdyillä sämpylöillä

Kuidut ovat keskeisiä hivenaineita hyvinvointimme kannalta. Erinomainen tapa saada niitä osaksi monipuolista ruokavaliota on syödä täysjyväsämpylöitä. Mikä olisikaan parempi keino nauttia keskeisiä ravinteita kuin piristää viikonloppuaamua syömällä lämmintä leipää?

Edulliset ainesosat

Kaupan hyllyillä leipää ostaessa huomaa, että monet valmistajat lisäävät aivan turhaan lisäaineita tähän jaloon ja erittäin yksinkertaiseen herkkuun. Sämpylöiden valmistus on erittäin halpaa, sillä perustana käytettävät ainesosat maksavat n. Yhden euron. Satsin valmistaminen ei siis missään nimessä jää kiinni rahasta!

Perussämpylät valmistuvat vedestä, hiivasta, jauhoista ja öljystä. Valmistuksen kannalta on keskeistä, että vesi on tarpeeksi lämmintä, jotta hiiva pääsee kohoamaan. Tällä tavalla pääsee nopeasti leipomaan ja vaivaamaan jauhoista itse leivän muotoisia asioita. Tärkeä osa on niin ikään kohotus, jonka aikana taikina kuohkeutuu entisestään.

Leivän kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että millaisia jauhoja käyttää. Jos leipoja haluaa syödä enemmänkin herkkusämpylöitä, joissa ei ole ravintoarvoa, voi napata hyllystä tavalliset vehnäjauhot. Ravintotietoisemmat henkilöt voivat hyödyntää täysjyväjauhoja, joista saa monipuolisesti kuitua, vitamiineja ja hivenaineita osaksi ruokavaliota.

Höystä erilaisilla lisukkeilla

Sämpylöiden kannalta on keskeistä, että makua voi höystää vaikkapa erilaisilla ainesosilla. Jos perustaikina alkaa tylsistyttää, voi siihen tuoda uusia vivahteita esimerkiksi kuivatulla nokkosilla, joissa on niin ikään paljon ravinteita. Erittäin herkullinen vaihtoehto on myös porkkana, joka tuo leipään makeutta ja uudenlaista tekstuuria.

Sämpylöiden päälipinnan voi laittaa vaikkapa siemeniä, jotka tuovat suutuntumaa ja lisää ravinteita. Pellavansiemenet, auringonkukansiemenet ja unikonsiemenet ovat erinomaisia vaihtoehtoja, joita voi hyödyntää niin esteettiseltä kuin ravinnon kannalta.

Pakasta ja nauti myöhemmin

Itsetehdyt sämpylät voi tehdä varastoon jo hyvissä ajoin etukäteen. Jos tekee kerralla suuremman taikinan, voi osan laittaa pakkaseen. Tällä tavalla voi paistaa halutessaaan sämpylöitä vaikkapa viikonloppuaamuna tai silloin, kun tulee mukavia vieraita.